SWOT Analizi Nedir ve Neden Önemlidir?
SWOT analizi Türkçe karşılığı ile güçlü yönler, zayıf yönler, fırsatlar ve teklifler anlamına gelen SWOT analizleri genellikle ajanslar veya tekil kişiler tarafından iş teklifi gönderilme sırasında müşteriye ait web sitesinin tanıtımı ve yapılması gerekenler hakkında bilgiler verir ve tahmini tarihler yayınlanır. Böylece iş veren tarafından da yapılacak işler öğrenilir ve yapılan anlaşma sonucu ilk başlangıçlar yapılır. Kısaca anlattığım bu tanımın yanı sıra püf noktalar bulunmaktadır bunları başka bir gönderimde sizlerle paylaşmak isterim. Öncelikle SWOT analizlerinin detaylarına inelim.
SWOT Analizi Hakkında Bilgiler
SWOT analizleri şirketlerin rekabet etme durumunu değerlendirmek ve bunlar üzerine stratejik planlar kurmasına yardımcı olacak raporlardır. SWOT analizleri sitenin iç ve dış faktörleri dışında gelecekte oluşabilecek ve sitenin sahip olabileceği potansiyelleri de içerebilir.
SWOT analizi organizasyonların, girişimlerin ve endüstrilerin güçlü ve zayıf yönlerini gerçekçi, gerçeklere dayanan ve veriler kullanan bakış açılarını ve görüşü kolaylaştırmak için tasarlanır. Kuruluşun ek olarak işlenen ve önde tutulan planlarının dışında, gerçekçi bir bakış açısı ile tasarlanması SWOT analizlerini başarıya götürecektir.
SWOT Analizini Anlamak
SWOT analizi, rekabetini, riskini ve potansiyelini göstermek dışında hattı veya bölümünü, bir endüstri veya başka bir varlık gibi bir işletmenin parçalarını değerlendirmek için de kullanılmaktadır.
İç ve dış verileri kullanan SWOT analizleri daha başarılı olmak ile birlikte içinde olunan rekabet hakkında da oldukça önemli bilgilere sahiplik eder. Bağımsız SWOT analistleri, yatırımcılar ve rakipler de onlara bir şirketin veya ürün grubunun güçlü mü yoksa zayıf mı olduğunu size daha bağımsız şekilde söyleyebilmektedir. Neden olduğu konusunda rehberliklerini yapabilir.
SWOT Analiz Bileşenleri
SWOT analizleri kendi içerisinde dört farklı gruba ayrılmaktadır. Bu unsurların keşfi her sektör ve şirkette değişse bile bu dört ana başlık olmadan SWOT analizleri tamamlanmış ve doğru olarak tanımlanamaz. Bu dört adım işe şunlardır:
Güçlü Yönler
SWOT analizindeki birinci adım firmaların güçlü yönlerini analiz ederek bulmaktır. Bir markanın nelerde üstün olduğunu belirtir. Güçlü bir marka, sadık müşteriler, güçlü bilanço, benzersiz teknolojiler firmaların güçlü yönleri olabilmektedir. Bu tarz güçlü yönler kriz anında olabilecek en düşük zararla ayrılmasına olanak sağlar.
Zayıf Yönler
SWOT analizindeki ikinci adım firmaların zayıf yönlerini analiz ederek bulmaktır. Bu tür zayıf yönler firmaların optimum seviyede performans göstermesini engelleyen sebepler olmaktadır. Örnekler ile açıklamak gerekirse zayıf bir marka, ortalamanın üzerinde ciro, yüksek borç seviyeleri, yetersiz tedarik zinciri veya sermaye eksikliği. Bu tür durumlarda zayıf yönler hemen tespit edilip düzeltilmesi için adımlar atılmazsa firmaların ilerlemesini engeller ve hatta gerilemesine sebep olup istenmeyen sonuçlar açabilmektedir.
Fırsatlar
Fırsatlar, bir kuruluşa rekabet avantajı sağlama ihtimali yüksek olan dış faktörleri ifade etmektedir. Fırsatları doğru kullanmak firmalar yönünden oldukça olumlu olmaktadır. Fırsatlara örnek vermek gerekirse: tariflerini düşüren ülkeye yapılan araç gönderimi veya oraya açılan bir fabrika ile fırsatlar değerlendirilmiş ve ekonomik olarak firmaların sahip olduğu hazineden minimum harcama ile maksimum verim alınmış olur.
Tehditler
Tehditler, bir kuruluşa zarar verebilme imkanı olan faktörleri ifade eder. Örneğin kuraklık, mahsul verimini azaltabileceği için buğday üreten bir firmalar için olası bir tehdittir. Yaygın tehditler arasında ise, malzeme maliyetlerinin artması, rekabet durumunun firmanın yetişemeyeceği şekilde artması gibi durumları içermektedir.
SWOT Tablosu
Analistler, SWOT analizini, her bir durum için raporu dört farklı çeyreğe bölünmüş halde sunmaktadır. Bu tablodaki görsel düzenlemenin önemi ise firmaların hızlı bir bakış yapabilmesi ve problemleri tek sayfada çözebilmesi için çok önemlidir.
SWOT tabloları genellikle iç faktörler üst sırada ve dış faktörler alt sırada olmak üzere düzenlenir. Bunun yanı sıra sol tarafta daha çok olumlu yönler belirtilirken sağ tarafta olumsuz yönler belirtilmektedir.
SWOT Analizi Nasıl Yapılır?
SWOT analizlerinin dört unsurunu analiz etmeden önce ve sonra eyleme geçirilecek şekilde sıralanabilir. Bunları ise kısaca anlatmak gerekirse şu şekilde anlatılabilir:
- Hedefleri belirleme.
- Kaynakları toplama.
- Fikirleri derleme.
- Bulguları iyileştirme.
- Stratejiyi geliştirme.
Hedefleri Belirleme
Bir SWOT analizi kapsamlı olabilir, ancak belirli bir amaca yönlendirilen SWOT analizleri sizin sorunlarınızı ve doğrularınızı daha ayrıntılı bir şekilde inceleme ve sunulması için daha doğru seçim olacaktır.
Kaynakları Toplama
Her SWOT analizi birbirlerine göre farklılık göstermektedir. Firmaların durumlarına ve isteklerine göre farklı veri setleri kullanılarak bir araya getirme ve sunma işlemi doğru SWOT analizleri için daha olumlu olacaktır.
Fikirleri Derleyin
SWOT analizlerinin dört bileşenlerinin derlendiği kısım burasıdır. Analizleri gerçekleştirmekte görevli olan analist veya analist grubu bu aşamada size de ulaşacak olan SWOT analiz parçalarını derlemeye başlamıştır.
İç Faktörler
SWOT analizlerindeki derleme aşamasında iç faktörleri derlerken sorulacak bazı temel sorular bulunmaktadır. Bunlar ise şu şekildedir:
- Neyi iyi yapıyoruz?
- En güçlü varlığımız nedir?
- Neyi kötü yapıyoruz?
- En düşük performansa sahip olduğumuz varlık nedir?
Dış Faktörler
SWOT analizlerindeki derleme aşamasında dış faktörler de bir o kadar önemlidir. Sorulacak bazı temel sorular bulunmaktadır ve bunlar şu şekildedir:
- Pazardaki belirgin eğilimler nelerdir?
- Hangi demografiyi hedeflemiyoruz?
- Kaç rakibimiz var ve rakiplerimizin pazar pay durumları nedir?
- Potansiyel olarak markamıza veya ürünlerimize zarar verebilecek düzenlemeler bulunmakta mı?
Bulguları İyileştirme
Unsurlardaki fikir listeleri ile birlikte fikirleri temizleme aşamasına geçilmiş bulunmaktadır. Şirketteki düşünceleri filtre ederek bulguları ortaklaştırma ve iyileştirme konusunda birleştirmeler olmalıdır. Bu durum krizdeki (en olumsuz olan) yanı bularak iyileştirmek için önemli ve dikkat edilmesi gereken bir adımdır.
Strateji Geliştirme
SWOT analizlerini stratejik planlara dönüştürerek aksiyon alınmaya başlanmasının ilk adımı burada yapılmaktadır. Analistler bu adımda sunumları ve sınıflandırmalarını maddeleyerek listeyi alır ve orijinal hedefler hakkında rehberlik sağlayan filtrelenmiş düşünceyi planlamaya başlarlar.
SWOT Analizinin Faydaları Nedir?
SWOT analizi ile birlikte faydaları da beraberinde gelir kısaca derlemek gerekirse SWOT analizlerinin faydaları şu şekildedir:
- SWOT analizi karmaşık problemleri yönetilebilir hale getirir.
- SWOT analizi harici değerlendirmeler gerektirir.
- Her yapılan ve işlenen iş sonucunda SWOT analizi yapılabilir ve hızlı bir değerlendirme yapılabilir.
- SWOT analizi farklı veri kaynakları kullanır ve böylece aynı sonuçlar vermez.
- SWOT analizi oluşturmak genellikle aşırı maliyetli ve firmaları zorlayacak ücretlerle karşınıza çıkmaz. Böylece şirketiniz hakkında durumları ve gelişmeleri hızlı bir şekilde ve uygun fiyatlara haberdar olmanızı sağlar.
SWOT analizlerinin firmalar için ne kadar yararlı bir analiz çeşidi olduğunu bu yazımızda öğrendik SEO konusunda ise SWOT analizleri oluşturulabilir ve müşterilere sunulabilir.