Wordpress’de Temel SEO Nasıl Yapılır?
Bugün sizlerle birlikte Wordpress tabanlı web sitenizde temel adımlarını anlatacağım. Wordpress’de temel seo nasıl yapılır sorumuzun cevabını bulacaksınız. Bununla birlikte püf noktaları da sizlere anlatıp sizleri temel şekilde Wordpress tabanlı web sitenizde SEO nasıl yapılır onları göstereceğim. Öncelikle temel SEO kavramına geçmeden önce sizlere SEO nedir biraz bahsetmek istiyorum.
SEO Nedir?
SEO (Search Engine Optimization) Türkçe ismi ile Arama Motoru Optimizasyonu, web sitenizin trafiğini yükselten uzun soluklu çalışma ve optimizasyon biçimlerinin tümüdür. SEO’nun temel amacı web sitenizin çeşitli optimizasyon metotları ile birlikte daha üst sıralara yükselmenizi ve böylece web sitenize organik trafik çekmeyi amaçlamaktadır. SEO kavramı iki çeşit ile ayrılmaktadır:
- Site içi SEO
- Site dışı SEO
Site içi SEO ile site dışı SEO kavramlarını ise sizlere özet şekilde anlatayım:
Site İçi SEO
Site içi SEO, web sayfasının içeriklerinin arama motorlarına ve kullanıcılarına uygun olarak optimize edilmesine denmektedir. En yaygın site içi SEO uygulaması ise başlık etiketlerini düzenlemek, URL optimizasyonu gibi örnekler bulunmaktadır.
Site Dışı SEO
Site dışı SEO, web sitesinin arama motoru arama sonuç sıralamasında (SERP) sıralamaların etkilenmesi için yapılan SEO türüdür. Güvenlik ve otorite artması, sitenin alaka düzeyi, site popülerliği site dışı SEO için etken ve optimize türlerine örneklerdir.
En İyi Wordpress SEO Plugin’i Hangisidir?
En çok sorulan ve araştırılan sorulardan biri olan en iyi wordpress seo plugini hangisi sorusunun cevabı çok basittir. Hepsi. Kullanılan SEO pluginleri genellikle içerikleri bakımından ve temel SEO unsurları bakımından aynı içeriklere sahiptir.
En ünlü iki Wordpress SEO plugini ise Yoast SEO ve Rank Math olmaktadır. Sizlere bu iki SEO hakkında da bilgi vermek isterim:
Yoast SEO
Yoast SEO, SEO pluginleri arasında açık ara en çok kullanılan ve yükleme alan plugindir. Yoast SEO ilk olarak 2010 yılında kurulmuştur. Wordpress tarafından da fiili SEO eklentisi olarak kabul edilmektedir. Bunun anlamı ise Wordpress tarafından yayınlanan yazılar ile SEO öğrenmek istediğiniz durumda size otomatik olarak Yoast SEO üzerinden çözümler üretecektir.
Rank Math SEO
Rank Math ise Yoast SEO eklentisine göre çok daha sonra kurulmuştur. 2018 yıllarının sonunda kurulan Rank Math 2 yıl içerisinde neredeysen yarım milyon yükleme ile çok tutulan SEO eklentilerinden biri olmuştur.
Wordpress Sitelere SEO Nasıl Yapılır?
Şimdi ise yazımızın asıl konusuna geçelim. Ben Rank Math eklentisi kullanmakta olduğum için sizlere Rank Math üzerinden görseller paylaşacağım. Fakat çok kısa bir gezinme ile aynı özellikleri Yoast SEO eklentisinde de bulmanız mümkün olacaktır. Dikkat etmeniz ve düzenlemeniz gerekenleri sıralamak gerekise:
- Meta açıklamalarını düzenleyin.
- Link uzantısını düzenleyin.
- Odak anahtar kelimeleri girip kontrol sağlayın.
- İçerik kontrollerinizi sağlayın.
- SEO eklentisinin ekstralarını kontrol edin.
Meta Açıklamasını Düzenleyin
Meta açıklaması site dışı SEO için oldukça önemli bir kaynaktır. Kullanıcıların yazdığınız yazı veya web siteniz ile ilgili bilgileri siteye tıklamadan önce ön gösterim olarak görebilmeleri ve temel bir şekilde yazı içeriğini anlatmanız oldukça önemlidir.
Yazıların son kısmına geldiğinizde alt tarafta bulunmakta olan SEO panelinden kolayca düzenleyebileceğiniz bir durum olmaktadır. Yazıyı yazarken dikkat etmeniz gereken şeyler ise anahtar kelime kullanmaktır. Eğer ki bir simülasyona ihtiyacınız var ise oldukça kullanışlı bir simülasyon sitesi önerebilirim.
Link Uzantısını Düzenleyin
Link uzantıları kullanılabilirlik ve okunabilirlik açısından önemlidir. Genellikle uzun tutulan linkler sitenizin Google botları tarafından kötü görünmesine sebep olabilecektir. Linkleri rasgele bir şekilde düzenlemeyin ve linkleri kısaltırken başlık amacından uzaklaşmamaya dikkat edin.
Odak Anahtar Kelime ile Kontrol Sağlayın
SEO eklentisine yazdığınız yazının odak anahtar kelimesini girerek ortalama bir puan almanız mümkün. Bununla birlikte puan durumunuzu ve puanlarınızın neden düşük olduğu konular hakkında da bilgi alabilirsiniz.
Birden çok anahtar kelime kullanmanız durumda da yine SEO eklentilerine bunları belirtebilirsiniz. Ekstra olarak şunu söylemek isterim ki Google botlarına bir etkisi bulunmamaktadır. Sadece Google botlarının size verebileceği ve daha üst sıralara çıkmanız için yapabileceğiniz şeyleri önermek için bu bölüm bulunmaktadır.
İçerik Kontrollerini Sağlayın
Rank Math SEO ve diğer eklentilerde yazı girildiği ve odak anahtar kelime girildiği durumlarda size genel trafik kullanıcılarının veri tabanından sizin yazınızın okunabilirlik seviyelerini görebilirsiniz ve bununla ilgili düzenlemeler yapabilirsiniz. Böylece hem Google botlarının sizin yazınızı daha doğru taramasına yol açacaksınız ve aynı zamanda kullanıcılar tarafından artı puan alacaksınız.
SEO Eklentinizin Ekstralarını Kontrol Edin
SEO eklentileri size bu durumlar dışında gördüğü ve düzelttiğiniz durumda olumlu sonuçlar verebileceği bazı taramalar yapmaktadır. Bu taramaları kontrol etmek için ekstra bölümüne tıklamanız yeterlidir. Hem yeni kullanıcıların ilgisini çekeceksiniz hem de Google botları tarafından artı puan alacaksınız.
SEO İçin Kullanabileceğiniz Eklentiler
SEO konusunda artı alabileceğiniz başka eklentiler de bulunmaktadır. Sizlere bu eklentilerden bazılarını paylaşacağım. Bir diğer yazımda ise SEO için kullanabileceğiniz eklentiler başlığında bunları derleyeceğim.
- Converter For Media
- Easy Table Of Content
Converter For Media
Eklentinin temel amacı web sitenizin görsellerini sıkıştırmaktır. Toplu bir sıkıştırma ve dönüştürme işlemi ile bazen 300-400 KB boyutlarına kadar gelen görselleri 100 KB ve altına indirerek hem sitenizi yükten kurtarıp hızlandırmaktadır hem de Google botları tarafından 100 KB ve altında görsel kullandığınız için artı puan aldırmaktadır.
Easy Table of Content
Türkçe karşılığı ile içindekiler menüsü ekleyen bu eklenti hem kullanıcılar tarafından istediği başlığa kolayca gidebilmesini sağlamaktadır hem de Google botları tarafından daha hızlı bir sayfa taraması sağladığı için daha hızlı bir index almaktadır ve sitenizdeki başlıkları doğru bir şekilde bölebilmektedir. Çok basit kullanılan bu eklenti etkinleştirdikten sonra 1-2 küçük ayar değişikliği ve isteğinize göre görsel değişiklikler yapıp yazılarınızda kullanabilirsiniz. Ekstra olarak şunu söylemek isterim ki eğer sayfalarınızın içeriği uzun ve istenilenin bulunması isteniyorsa bu eklentiyi sayfalarınızda da kullanbilirsiniz.
Bu eklentiler ve değişiklikler ile sitenizin hızını artırabilir ve site içi, site dışı temel SEO’sunu sağlayabilmektesiniz.
Wordpress konusunda akıllarda kalan sorular da bulunmaktadır. Wordpress güvenli mi? Yazıma ulaşarak bu konuda bilgi sahibi olabilirsiniz.
Elinize sağlık detaylı ve güzel bir yazı olmuş. Umarım bu şekilde detaylı yazılar yazmaya devam edersiniz.